Létrehozva: 2020-03-09

Munkahelyteremtéssel segít a rászorulókon a Magyar Vöröskereszt Borsodban

Olyan társadalmi vállalkozásokat hozott létre 2019-ben a humanitárius szervezetünk megyei Szervezete, ahol rászoruló, vagy betegség miatt hátrányos helyzetben lévő embereknek adunk munkát. Fontos számunkra, hogy a segély helyett pénzkereseti lehetőséget biztosítsunk számukra.Ezáltal magabiztosabbá válnak az őket körülvevő családi és tágabb szociális környezetükben.
Társadalmi vállalkozásaink a termelésben vállalnak szerepet, a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci integrációját segítik. Ezeknek a munkahelyeknek az esetében elsősorban nem a profiton, hanem a továbbfoglalkoztatáson van a hangsúly.

Kis-Hortobágy Major
A magyar állam és az európai unió társfinanszírozásában megvalósuló beruházással 12 új munkahelyet teremtettünk a Borsodi Mezőség szívében, Mezőcsáton. Foglalkoztatottjaink többsége megváltozott munkaképességű vagy roma származású.
Egy olyan akadálymentesített, korszerű, új termelőüzem alakult itt, amelynek működéséhez az alapanyagot a szociális farm jelleggel működő gazdaság adja. Az állattartó telepen lefejt tejből egészséges kecskesajt készül.
Az állattartásban segédkező munkavállalóinkat vöröskeresztes Szervezetünk iskolázta be, és segítette őket a munkavégzéshez szükséges OKJ-s képesítéshez. Majorságunkban – amely a Magyar Szociális Farmszövetségnek is tagja – közel száz kecskét tartunk, amelyek naponta több tíz liter tejet biztosítanak háztáji jellegű, kézműves sajtjaink és tejtermékeink elkészítéséhez. A termékválasztékunkban szerepelnek tehéntejből készült portékák is. Ezekhez a nagy múltú, ellenőrzött Geleji Tehenészettől felvásárolt tejet dolgozzuk fel.
Célunk, hogy magas minőségű, mesterséges adalékanyagoktól mentes, csakis teljes tejből készülő sajtokat tegyünk vásárlóink és partnereink asztalára. Szoktuk is mondani: ebben a tenyérnyi sajtban benne van az egészség, a vidék íze. Erre bizonyíték, hogy termékeink elnyerték a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyet a Bükki Nemzeti Park és az Agrárminisztérium ítélt meg a Kis-Hortobágy Major sajtjainak.
Nyolcféle termékünk – a friss lágy kecske- és tehénsajt, a füstölt sajt, a parenyica, a gomolya, a joghurt, az orda és a túró – többféle ízesítésben is kapható, így 24 különböző árut tudunk kínálni a környék termelői piacain vásárlóinknak és viszonteladóinknak.

Tű, Cérna, Szeretet

A társadalmi vállalkozásra épülő munkaerő-piaci szolgáltatásunk másik lába az a miskolci üzem, amelynek elsődleges profilja a varrás és textilnyomtatás. Az üzem 2019. novemberében kezdte meg működését 18 kollégával. Munkavállalóink egy részének a Magyar Vöröskereszt megyei Szervezete biztosította a képzést is a textiltermékek összeállításához.
A varrodában előállított termékek egy részét a Magyar Vöröskereszt „belső piacára” szánjuk (egyenruha), másrészt a nyílt piacra, ahol bárki megvásárolhatja azokat (pl. speciális elsősegélyládák, minőségi babaruhák és kiegészítők). Az üzem kialakítására és működtetésére 113 millió forint pályázati pénzt nyert a megyei Szervezetünk.

Magyar Vöröskereszt szárnyai alatt működő mindkét vállalkozással a társadalom rászoruló rétegének segítése a cél. Munkaerőpiaci reintegrációjuk társadalmi kapcsolataikra és családfenntartó szerepükre is pozitív hatást gyakorolhat, így humanitárius szervezetünk prioritásként kezeli, hogy a termelésből nyert profit a dolgozóink továbbfoglalkoztatását szolgálja.


Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete