Létrehozva: 2018-12-17

Elsősegélynyújtó versenyen a gyermekotthon lakói

Hőlégballon zuhant Miskolc belvárosára a hétvégén, de a sebesültek kivétel nélkül, még időben jó kezekbe kerültek. Szerencsére ez csak egyike volt az Országos Elsősegélynyújtó Verseny helyzetgyakorlatainak, ahová idén 30 nehézsorsú gyereket is vártak.

“Gondoljatok bele abba, hogy most megmentetek egy életet, és lehet, hogy fél év, egy év múlva úgy alakul, hogy ő menti meg a tiéteket" - így kezdte beszédét a Magyar Vöröskereszt munkatársa a miskolci gyermekotthon lakóinak a hétvégén. A gyerekek kivételes lehetőséget kaptak a Generali Mosolyvadász Program keretében arra, hogy az elsősegélynyújtó verseny legizgalmasabb pontjaiba bepillanthassanak. Az esemény mintegy 21 helyszínén más-más problémával kellett megküzdenie a megmérettetésben részt vevő csapatoknak. Volt itt égési sérülés, fulladás, csúnya baleset egy valódi hőlégballonnal és dulakodásba torkollott átbulizott éjszaka is. A gyermekotthon lakói megfigyelhették, hogy a versenyzők hogyan próbálnak megbirkózni a kihívásokkal, kísérőik pedig ezzel párhuzamosan osztották meg ismereteiket az adott helyzethez szükséges elsősegély ismeretekről.

"Eleinte kicsit ijesztő volt, nagyon élethűek voltak ugyanis a szituációk, de aztán inkább már izgalmas volt. Gondolkozom rajta, hogy jobban megtanuljam ezeket a dolgokat." - fogalmazott a gyerekotthon egyik fiatalabb lakója, miután megtudta, hogy az elsősegély-nyújtási ismereteket egyébként kortól és hivatástól függetlenül bárki megtanulhatja. Az izgalmakat még fokozta, hogy a szervezők lehetőséget adtak a gyerekeknek arra, hogy megtanulják az újraélesztést a gyakorlatban, melyhez egy Ambu Baba volt segítségükre. A Magyar Vöröskereszt munkatársa szakszerű magyarázattal mutatta meg, mit is kell csinálni egy ilyen helyzetben, majd a fiatalok maguk is kipróbálhatták frissen szerzett ismereteiket.

Szathmáry-Király Ágnes, a Magyar Vöröskereszt megyei kommunikációs referense kiemelte, az Országos Elsősegélynyújtó verseny célja, hogy a mintegy 300 résztvevő fiatalt felkészítse elsősegély ismereteik gyakorlati alkalmazására, fejlesztve ezzel együtt az egészségvédelmi és egészségfejlesztési ismereteiket is. Épp ezért az eseményt egy igen komoly és hosszú szervezés előzte meg. A sérülteket játszó alkalmi színészek például egy többnapos felkészítésen is részt vettek, hogy tényleg élethűen jelenítsék meg azt, milyen egy zaklatott, sokkos állapotban lévő sérült ember. A vöröskeresztesek elmondása szerint ezek az önkéntesek olyan profik, hogy akinek az a feladata hogy eszméletlent játsszon, annak ráállhatnak akár az ujjaira is, meg se fog szisszenni. Valóban nem egyszer fordult elő, hogy a versenyzők kénytelenek voltak lefogni a fájdalomtól menekülni akaró, sokkos állapotú betegeket. A versenyt egyébként szándékosan úgy szervezték meg, hogy a különböző versenypontok Miskolc legszebb részein vezesse végig a résztvevőket, közel négy kilométeres távot ölelve fel, hogy egy kis városnézést is belecsempésszenek a programba.

(szöveg és fotó:Hantó Fruzsina)


Létrehozva: 2018-12-17

Köszöntő

Tisztelt Vendégeink!

Kedves Versenyzők!

Örömmel tölt el, hogy 20 év után újra Miskolc adhat otthont az Országos Elsősegélynyújtó Versenynek! Egyrészt azért, mert testközelből láthatják a miskolciak, ahogy életet menthet az a tudás, aminek Önök már birtokában vannak. Másrészt azért, mert megmutathatom vendégeinknek ezt a csodálatos természeti környezettel övezett nagyvárost, amelynek épített, kulturális és gazdasági értékei legalább annyira lenyűgözőek, mint a Bükk maga.

Elsősegélyt nyújtani igenis hőstett! Hiszem, hogy ebben a három napban ezt közösen be is bizonyítjuk, és a verseny közönségéből többen válnak majd szemtanúkból cselekvő életmentőkké, ha szükség adódik! Számukra Önök lesznek a követendő példa!

A Magyar Vöröskereszt nevében köszönöm, hogy ilyen elszántan és lelkesedéssel képviselik az elsősegélynyújtás ügyét!

Remélem, hogy lesz idejük a vetélkedő mellett arra, hogy felfedezzék a város értékeit is!

Jó versenyzést, és kívánom, hogy érezzék magukat remekül Miskolcon!

Grubert Roland, megyei igazgató


Létrehozva: 2018-12-17

Miskolc volt elsősegélynyújtás magyar fővárosa

Hőlégballonos baleset Miskolc felett, tűzriadó okozta tömegpánik, vízbefulladás – ilyen, és ehhez hasonló élethű baleseti szituációkban kellett helyt állniuk a versenyzőknek a 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjében. A rendezvény az egymással való törődés, az egymásra figyelés, a cselekedetekben rejlő hősiesség szimbólumaként nyerte el a Generáli a Biztonságért Alapítvány, a MENTO Környezetkultúra Kft. és számos támogató és partner bizalmát. 

Hatszáz résztvevővel, nemzetközi vendégekkel zajlott Miskolcon az ország legnagyobb rendezvénye az elsősegélynyújtás világnapján, szeptember 8-án. Itt találkoztak Magyarország legjobb önkéntes életmentői a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete meghívására, hogy bemutassák: hősként állnak helyt bármilyen baleseti szituációban. A 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjébe az az 59 csapat jutott be, amely hazai pályán, saját megyéjében már bizonyított.

A 21 állomásos körpályán 290 elsősegélynyújtó (21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat) mérte össze tudását. A szervezők a belváros különböző pontjain, a nyílt utcán rendezték meg az élethű baleseteket, éppen azért, hogy a járókelők is szemtanúi lehessenek a mentéseknek. A 74 képzett imitátor teljes hitelességgel, a szakmai szempontokat szem előtt tartva játszotta a sérült szerepét. Epilepsziás roham, nyílt törés okozta fájdalom, fejsérülés miatti eszméletvesztés, gázmérgezés és számos más baleseti szituáció csalogatta a nézelődőket és sarkallta tettre a versenyzőket. A feladatok szakszerű megoldását az Országos Mentőszolgálat 60 mentőtisztje értékelte. A négy kilométeres körpálya Miskolc legszebb és legszimbolikusabb helyein vezetett végig. A távot 8 óra alatt kellett teljesíteni, amit a 12 éves legfiatalabb és a 71 éves legidősebb versenyző is teljesített.

A verseny történetében idén először nem egymással versenyeztek a csapatok, hanem arany, ezüst és bronz minősítésért küzdöttek. Minősített oklevelet vehetett át 8 csapat. Bronz minősítést 6 csapat szerzett: a Csongrád megyei Vértestvérek, a Pest megyei Dr. Csont elnevezésű csapat, a Baranya megyei Babits Mihány Gimnázium csapata, a Heves megyei Intenzív osztály, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei MEEncs és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pandák. Ezüst minősítésben 4 csapat részesült: a Fejér megyei Kulcsi boszik, a Csongrád megyei Pacek Brigád, a Nógrád megyei Buliszervíz és a budapesti Hétköznapi Hősök. Arany minősítést egy csapat, a Somogy megyei Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium csapata vehetett át.


Létrehozva: 2018-12-17

Támogatói köszöntő

Tisztelt Szervezők,

Kedves Versenyzők,

Nagy örömünkre szolgál, hogy az Önök munkáját támogatva, egy olyan rendezvény mögé állhatunk, amely a segítőkészség és a humanitárius eszmék terjesztését célozza meg a fiatalok körében. Mindannyiunk közös feladata, hogy továbbadjuk, megmutassuk a felnövekő nemzedéknek, a bajba kerülő embertársaink megsegítésére vonatkozó helyes információkat, elhintsük bennünk azt a szemléletet, hogy ne másra várjunk a segítség nyújtásakor, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor igenis minden perc számít, hanem mi magunk is tudjunk megfelelő támaszok lenni, ha a körülmények úgy hozzák. Fontos, hogy törődjünk egymással, embertársainkkal. Mi itt, a Mento Környezetkultúra Kft-nél is egyfajta segítséget nyújtunk a Földünk értékeinek megőrzésében. Igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy mindannyiunk közös érdeke az, hogy törődjünk a környezetünkkel, ne egymásra várjunk a változást illetően, hanem cselekedjünk addig, amíg még van mit megóvnunk. Több, mint egy évtizede foglalkozunk a környezetvédelem kultúrájának meghonosításával térségünkben, a nem veszélyes települési szilárdhulladékok, illetve ipari hulladékok kezelésével és ártalmatlanításával. Immár több évtizedes fennállásunk óta legfőbb célunk természeti értékeink megóvása, a fenntarthatóság biztosítása.

Jó erőt és kitartást kívánok a további munkákhoz.

Szívélyes üdvözlettel:

Hercsik István


Létrehozva: 2018-12-17

Egy napra Miskolc az elsősegélynyújtás fővárosa

Közel 20 év után ismét Miskolcon gyűlnek össze az ország legjobb önkéntes életmentői. A megyeszékhely ad otthont a 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjének 2018. szeptember 7. és 9. között. A Magyar Vöröskereszt 1971 óta szervezi meg ezt a felmenő rendszerű, a laikusok számára is látványos vetélkedőjét. A Miskolcon zajló eseménynek több mint 600 résztvevője lesz, akik a szombati napon a belvárosban felállított 21 verseny- és pihenőpont között mozognak majd. Igazi látványosság lesz, ahogy a 63 öt fős csapat a Szinva Teraszról indulva hatalmas vöröskeresztes lobogóival elindul felfedezni a várost, és benne a segítségre szoruló sérülteket.

Az ország minden tájáról érkező több mint 300 versenyző a járókelők között, Miskolc utcáin és terein látja majd el a vérző, ájult sérülteket. Az élethűnek tűnő baleseti szituációk eljátszása képzett imitátorok feladata, akik kétmodulos, akkreditált képzésen vettek részt, hogy a leghitelesebb tüneteket, sebeket produkálják a verseny során. A csapatok pedig ezek alapján hozzák meg szakmai döntéseiket, és részesítik a sérülteket elsősegélyben. A versenyzők teljesítményét a zsűri tagjai – az Országos Mentőszolgálat orvosai, tisztjei és ápolói, valamint a Magyar Vöröskereszt delegáltjai – értékelik. A megszerzett pontok alapján bronz, ezüst vagy arany minősítést szerezhetnek a versenyző csapatok. 

A 7 baleseti versenypont mellett 14 pihenőpont színesíti a versenyt. Itt a megye kiemelkedő cégei, intézményei mutatkoznak be interaktív feladatok formájában. Jelen lesz a Magyar Cserkészszövetség, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum, a Magyar Honvédség, az Északerdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja, és olyan jelentős munkáltatók, mint a Starters E-Components Generators Automotive Hungary,  vagy a United Call Center.

Ebben a három napban a verseny résztvevőivel és támogatóival közösen bizonyítjuk be hogy az elsősegélynyújtás igenis hőstett. Bízunk benne, hogy a verseny közönségéből többen válnak majd szemtanúkból cselekvő életmentőkké, ha szükség adódik. A rendezvénynek ezt a jelentőségét ismerték fel fő támogatóink: a Generali a Biztonságért Alapítvány, amely évek óta főtámogatója a versenynek, és a MENTO Környezetkultúra Kft., mint a döntő legjelentősebb helyi szponzora.

(A képre kattintva a Mento Kft. oldalára jut.)


Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete