Létrehozva: 2018-12-17

Szociális farm a Kis-Hortobágyon

EFOP-1.11.1-17-2017-00016


A kedvezményezett neve: MAGYAR VÖRÖSKERESZT BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI SZERVEZETE
A projekt címe:
KÍSÉRLETI PROGRAM INDÍTÁSA MEZŐCSÁTON
Projekt azonosítója:
EFOP-1.11.1-17-2017-00016
Megvalósítási helyszín:
Mezőcsát
A szerződött támogatás:
49 671 819 Ft.
A támogatás mértéke:
100%
Projekt zárása:
2019.09.01

A Kis-Hortobágy Major egy új társadalmi vállalkozás Mezőcsáton. Alapja az a mintaprojekt, amelyet a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete hozott létre az EFOP-1.11.1-17-2017-00016 pályázat segítségével a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében. Non-profit szervezetek és vállalkozások együttműködése révén, a Magyar Állam és az Európai Unió társfinanszírozásával egy olyan termelőüzem alakult, amely szociális farm jelleggel működik Mezőcsáton, és innen látja el a környéket egészséges kecskesajttal. A 10 – új, frissen képzést szerzett – foglalkoztatott 80%-a roma, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló. Az üzem és a mintagazdaság a pályázat keretében akadálymentesített és felújított saját ingatlanban valósul meg; azokkal az újonnan beszerzett eszközökkel, amelyek nélkülözhetetlenek a minőségi termelés beindításához.

A kísérleti program beindítása 18 hónapot vett igénybe. A pályázat 2018. március 1. és 2019. szeptember 1. között adott erre lehetőséget.

A fejlesztés hatásaként egy olyan márkát alakít ki a Borsodi Mezőségben a Magyar Vöröskereszt, amely erősíti a mezőcsáti térség pozitív megítélését gazdasági és gasztroturisztikai  tekintetében egyaránt.

 Kis-Hortobágy

Délre, a Tisza irányába a felhők építenek tornyokat a síkságra, északnak a Bükk magaslatai törik meg a látóhatárt.  Ez a Kis-Hortobágy, vagy ismertebb nevén a Borsodi Mezőség, hazánk harmadik legnagyobb pusztája. A síkság és hegyvidék találkozásának különleges mikroklímája, az állattartásra kiválóan alkalmas környezeti adottság, az itt honos legeltető állattartás mind-mind a majorsági kecsketartásnak és sajtkészítésnek kedvez.

 Portékák

A helyes és egészsége táplálkozás a kulturált élet egyik velejárója. Így vélik ezt azok a fogyasztók is, akik keresik a minőségi tájjellegű és hagyományos „háztáji” ízeket. Az ő figyelmüket és bizalmukat szeretnénk elnyerni termékeinkkel.

Szociális farmunk fő terméke a kecsketej, amelynek nagy részét sajtkészítésre használjuk fel. Ezzel a termékkel állunk a vásárlók elé, ez a Majorságunk fő terméke.

Sajtjaink kézműves portékák. Attól is különlegesek, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, valamint színezőanyagot, és teljes tejből készülnek. Nem csupán táplálkozási, hanem élvezeti szükségleteket is kielégítenek. Ezért a termékek fejlesztésénél beleérezzük magunkat a fogyasztók helyzetébe, feltárjuk a követelményeiket, és a vágyaik kielégítésére hozzuk létre a Majorság portékáit.

Sajtot a családi asztalra

Földrajzi értelemben az Északkelet- magyarországi régiót célozzuk meg elsődlegesen termékeinkkel. A frissáru elsősorban Mezőcsáton és Miskolcon ”csavarja el a gurmanok fejét”.  Itt rendszeresen jelen leszünk piacokon és termelői napokon. De Tokaj-Hegyalja kézműves vásárain és a helyspecifikus, komoly presztízzsel bíró, gasztronómiai élményt nyújtó kulturális rendezvényein is megkóstolhatják a Kis-Hortobágy Major sajtjait, tejtermékeit pl. Mád és Tállya lakói és vendégei.

 A szociális farm jelleg lehetőséget teremt arra, hogy minta- vagy látványgazdaságként betekintést engedjen a termelésbe. Ez az attrakciófejlesztés azonban nem célja, hanem eszköze lehet a termelőüzemünknek.

www.facebook.com/kishortobagymajor


Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete