Létrehozva: 2019-07-04

Van egy órád a nyáron?

Neked csupán 60 perc, három embernek az élet

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat kiemelt feladatának tekinti a zökkenőmentes vérellátás megszervezését, amely a nyári hónapokban talán még inkább nehezebb feladat. Sokan, a rendszeres véradók közül is elutaznak, a szabadságok, nyaralások miatt pedig csökken az önkéntesek száma, holott naponta 1600-1800 véradóra lenne szükség. Éppen ezért hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt egy nyári promócióval igyekszik felhívni a figyelmet az önkéntesség e formájára.

„Neked egy óra, három embernek az élet” elnevezésű kampányt indít idén nyáron a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat július 1-je és szeptember 1-je között. Az aktivitás fő célja, hogy a nyári hónapokban is felhívják a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, valamint arra, hogy ilyenkor is szükség van a megfelelő mennyiségű vér biztosítására. Azok, akik vért adnak, egy személyes köszönőkártyát kapnak, amelyen egy egyedi kód is található. Amennyiben feltöltik a kártyán szereplő kódot a www.voroskereszt.hu/veradasnyar oldalra, értékes heti nyereményekre pályázhatnak, ha pedig a véradásuk tényét is megosztják a Facebookon, egyszerre két sorsolásban is részt vesznek. A kampány végén pedig további fődíjak kerülnek kiosztásra.

A heti nyertesek, egy általuk választott POKET zsebkönyvvel, valamint egy páros RepTár belépővel lesznek gazdagabbak, amellyel ellátogathatnak a szolnoki repülőmúzeumba. Azok, akik a kód feltöltése után, a végső köszönőkártyát a megosztás gomb segítségével közzéteszik az üzenőfalukon, versenybe szállhatnak a szintén hetente sorsolásra kerülő, két főre szóló Budapest Park koncertbelépőkért is.

A nyári kampány végén, a két hónapos időszak lezárásaként többek között 50 darab fitnesz karórával honoráljuk azt, hogy véradóink adtak egy órát a nyarukból. Kisorsolásra kerül továbbá 4 darab páros borkóstoló (6 bor/kóstolósor) a Laposa Pincészet felajánlásából, valamint egy két fő részére szóló két éjszakás pihenés a Budapest Mercure Hotelben, az Accor felajánlásából.

Tavaly több mint 15 ezer véradóeseményen közel 390 ezer véradó élt az önkéntesség e formájával. Különösen nagy volt azoknak a száma, akik életükben először adtak vért. A megyék közül Pest megye volt a legaktívabb. Jelenleg a 18-65 év közöttiek, 50 kg felettiek adhatnak vért, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, amelyből három féle készítményt állítanak elő.

A megfelelő vérellátáshoz naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség, éppen ezért a nyaralásunk során is számos helyszínen, fesztiválon találkozhatunk a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ munkatársaival. Többek között az EFOTT Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, de a FEZEN Fesztiválon is várják a véradókat.

A pontos véradóhelyszíneket és időpontokat a www.veradas.hu és www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradás mobil applikációján tudják megnézni az érdeklődők.
 Létrehozva: 2019-06-07

Szociális Farm Védjegy sajtjainkon

Alapító szervezet lettünk a Magyar Szociális Farm Szövetségnek és egyúttal büszke tulajdonosai a Szociális Farm Védjegynek. A tanúsítvány elismerése annak a munkának, amelyet a Kis-Hortobágy Major a hátrányos helyzetű emberek szociális és foglalkoztatási esélyeinek javításáért tesz.
A védjegyről szóló tanúsítványt Dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős h. államtitkár (EMMI), Dr. Szinay Attila jogi és igazgatási ügyekért felelős h. államtitkár, Ruszkai Zsolt szakreferens (Pénzügyminiszterium) és Jakubinyi László elnök ( Magyar Szociális Farm Szövetség) adta át kollégáinknak az Emberi Erőforrások Minisztériumában a SZAK-AJTÓ program keretében.

A konferencián bemutatkozott mezőcsáti állattartó telepünk és feldolgozó üzemünk, amelyekben összesen 8 megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, illetve roma származású kollégánk dolgozik. Az előadók között volt sajtmesterünk, Molnárné Tomi Tünde, valamint szót kapott az állatgondozásban részt vevő kolléganőnk. Marika számára ez nem csak munka, hanem élmény: „Azt is kaptam ettől a munkától, hogy 61 évesen - életemben először - megláthattam a Dunát és Budapestet; és roma asszonyként itt állhatok a minisztériumban arról beszélve a helyettes államtitkár uraknak, hogy mennyire szeretek gondoskodni a mezőcsati farm kecskéiről és tagja lenni a vöröskeresztes csapatomnak."Létrehozva: 2019-06-05

A megye legjobb amatőr életmentői

A megye amatőr elsősegélynyújtói mérték össze tudásukat Ózdon 2019. május 23-án. A versenyre 16 csapat nevezett 3 kategóriában, akik közül a szeptemberi országos megmérettetésen a Miskolci Egyetem, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium és a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola vehet részt.


Felrobbant benzinkanna égési sérültjei, autó és kerékpáros baleset sebesültjeinek ellátása, újraélesztés és sebkezelés is szerepelt a 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei döntőjének feladatai között Ózdon.


Az élethűnek tűnő, de szimulált baleseteket képzett imitátorok játszották el a város utcáin és közösségi terein. Az ózdiakat is legalább annyira váratlanul érte a sérültek látványa, mint a versenyzőket, akik előre nem ismerhették, hogy milyen baleseti szituációkat találtak ki nekik a szervezők, és milyen sebesüléseket kell ellátni a versenyhelyzetben. Az öt fős csapatoknak fel kellett ismerniük a tünetek alapján a betegséget, sebet, törést, rohamot, eszméletvesztést vagy ájulást. Ez alapján látták el a beteget. A szakszerűséget mentőorvosok és -ápolók értékelték, pontozták. A zsűri figyelte a versenyzők határozott fellépését, az információ átadását a mentő hívásakor és a magabiztos, stabil tudás gyakorlatban történő alkalmazását.


A 8 általános iskolás csapatból a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola, a 7 ifjúsági csapatból a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium, valamint a Miskolci Egyetem bizonyult a legfelkészültebbnek. Ők képviselik Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a 48. Országos Elsősegélynyújtó versenyen Zalaegerszegen 2019 szeptemberében.  

 

(fotó: Nagy Boldizsár)Régebbi híreink

Rólunk   |  Híreink   |  Karrier, állás   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete