Létrehozva: 2018-12-17

"Elsőként lakhatás” elnevezésű pályázat

EFOP-1.1.4-16-2017-00007


A kedvezményezett neve: MAGYAR VÖRÖSKERESZT BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI SZERVEZETE
A projekt címe:
ELSŐKÉNT LAKHATÁS MISKOLCON
Projekt azonosítója:
EFOP-1.1.4-16-2017-00007
A szerződött támogatás:
53 055 246 Ft.
A támogatás mértéke: 100%
Projekt zárása:
2020.08.29

Önálló életre és önfenntartásra teremtünk lehetőséget a miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központunk ellátottjainak. Az „Elsőként lakhatás” elnevezésű pályázat (EFOP-1.1.4-16-2017-00007) révén 10 hajléktalan társadalmi kirekesztettsége szűnhet meg azáltal, hogy újra tartalmas életet élhetnek, munkába járhatnak és háztartást vezethetnek.

A hajléktalan nem rendelkezik kapcsolati tőkével, amely átsegítené a problémákon, ennek hiányában nehezebben jut munkához, lakhatási lehetőséghez, élelmiszerhez, ruhához és mindazokhoz a javakhoz, amelyek a túléléshez szükségesek.

Az utcán élők sikeres és eredményes társadalmi integrációjához széles körű szociális segítés, egészségügyi ellátás, képességbeli és mentális fejlesztés, az aktív és passzív foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazása szükséges. Ezek azonban csak akkor alkalmazhatók sikerrel, ha a biztonságos lakhatás iránti alapvető emberi igényt ki tudjuk elégíteni. Az életmód-változást megalapozó, a kompetenciákat és a mentálhigiénés állapotot javító segítségnyújtást a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának szakembereitől és a programba bevont külsős szakemberektől kapják a rászorulók.

A segítségnyújtás első lépése a biztonságos, nem intézményi keretek között biztosított lakhatás megteremtése. Az intézményi megoldások ugyanis nem feltétlenül tudnak tartós kiutat biztosítani a hajléktalanságból.Erre a megfizethető, tartós és biztonságos önálló háztartás megteremtése ad lehetőséget. Átmeneti megoldás helyett fenntarthatóra kell törekedni. Ezért a projektet úgy építettük fel, hogy a gondozottakat a lehető legnagyobb sikerrel vezessük ki a hajléktalanságból.Ez egy nagyon intenzív és összetett szociális munkát igényel szakembereink részéről.

A projekt hatékony szakmai lebonyolítása érdekében előzetesen felmértük a célcsoport igényeit és szükségleteit.A felmérés kiterjedt arra, hogy a kiválasztott hajléktalanok milyen racionális okokat látnak jelenlegi élethelyzetük kialakulásában; valamint milyen motivációk és attitűd irányítja őket az egészség, az életmód és a háztartás-vezetés területén.

Ez alapján tíz ellátottunknak biztosítunk albérlet-támogatást és élelmiszer-utalványt két éven keresztül. Ez idő alatt pék vagy kereskedő szakképesítést, és B kategóriás járművezetői jogosítványt szerezhetnek. Új végzettségeikkel pedig nagyobb esélyt kapnak az elhelyezkedésre a munkaerőpiacon. Mindebben a Magyar Vöröskereszt szociális munkásai is segítségükre lesznek. A programba motiváció alapján bekerülő rászorulók olyan szolgáltatásokhoz is hozzájutnak, mint pl. a fogászati kezelés, vagy pszichológusi terápia. Az „Elsőként lakhatás” elnevezésű projekt  valamennyi Miskolcon megvalósuló eleme arra ösztönözni a benne résztvevő hajléktalanokat, hogy fokozatosan csökkenő támogatással elkezdjék új, munkára épülő, önálló életüket. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete 53 055 246 millió forintot nyert a Széchenyi 2020 program keretében a 2020. augusztus 29-én záruló program előkészítésére és végrehajtására.


Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete