Létrehozva: 2019-01-09

Szervezetfejlesztés

EFOP-1.9.8-17-2017-00003


A kedvezményezett neve: MAGYAR VÖRÖSKERESZT BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI SZERVEZETE
A projekt címe:
SZERVEZETFEJLESZTÉS A MAGYAR VÖRÖSKERESZT BAZ MEGYEI SZERVEZETÉNÉL
Projekt azonosítója:
EFOP-1.9.8-17-2017-00003
A szerződött támogatás:
104 300 000 Ft.
A támogatás mértéke:
100%
Projektzárás:
2021.02.28

 

Új szolgáltatásként befogadó szálláshely működtetésével és felújított éjszakai férfi krízisszálláshely biztosításával azonnal reagált a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központja a 2018. október 15-én hatályba lépett kormányrendeletre, miszerint tilos életvitel-szerűen a közterületen tartózkodni. A térségben először Szervezetünk reagált a változásra. A már meglévő éjszakai szálláshely-kapacitás így 10%-kal nőtt az intézményben. További 15 hajlék nélkül élő alhat biztonságos körülmények között. Az új kliensek segítése akkor lehetséges a legeredményesebben, ha feltérképezve az igényeiket magunk is változtatunk személetünkön, és új módszereket vezetünk be a gondozottak ellátásába. 

Hasonló hozzáállásra van szükség, amikor szociális munkásaink a gondozottakat a hátrányaik leküzdésében segítik. A társadalomba történő visszailleszkedéshez támogató hátteret biztosít vöröskeresztes Megyei Szervezetünk: mintaprogramunkba jelenleg tíz regisztrált hajléktalannak biztosítunk önálló lakhatást. Ők szociális munkásaink segítségével újratanulják a társadalmi normákat, valamint kereskedő vagy pék szakmát szerezhetnek; sőt akár jogosítványt is. 

Ezen kívül elhelyezkedést támogató programot is biztosítunk a nehéz sorsúak számára. Jelenleg is 36, Vöröskeresztnél regisztrált hajléktalant foglalkoztat a Városgazda Kft. az intézményünkkel kötött együttműködés keretében.  De szociális munkásaink a város más cégeinél is segítik ellátottjaink betanított munkásként való elhelyezkedését. 

Az ezekhez hasonló rugalmas, kihívásokra gyorsan reagálni képes szerep vezethet eredményre a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás területén, amelynek ellátórendszere az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül. Az új módszerek, szolgáltatások bevezetése kihívások elé állítja az intézményeket és a fenntartókat, így a Magyar Vöröskeresztet is. Valamennyi ilyen jellegű program megvalósítása intenzív és összetett szociális munkát igényel kollégáink részéről. Ezért szükség van pl. stresszkezelésre, kiégés elkerülésére, ön- és társismeret segítő kommunikációra, konfliktuskezelésre irányuló tréningek megtartására a dolgozók, önkéntesek és kliensek számára egyaránt. Ezeket, valamint a munkatársaink szakmai fejlődését célzó továbbképzéseket és az intézményi infrastruktúra-fejlesztést az Európai Unió és a Magyar Állam által biztosított 104.300.000 Forint pályázati forrásból finanszírozzuk. A két és fél éven át tartó „Szervezetfejlesztés a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezeténél” (EFOP-1.9.8-17-2017-00003) elnevezésű program eredményeként jelentősen javul majd a szakmai munka minősége és eredményessége.

A pályázatból egy korszerűbb infrastrukturális intézményi és munkahelyi környezet kialakítását tűztük ki célul, amelyben megfelelő, jó színvonalú szolgáltatásokat tudunk biztosítani, majd pedig ezeket képzésekkel és új eszközökkel szinten tartani. A széleskörű program megvalósításával olyan jó gyakorlatokat szerezhetünk, amelyek partnereink számára is hasznos tapasztalatokat jelenthetnek. A pályázat sikerének haszna pedig közvetve a lakosságot is érinti: csökkenhet ugyanis a hajléktalanok utcai jelenléte. 


Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete