HÍREINK

„Hálót adunk, nem halat”
13 millió forint értékű adomány a megyaszóiaknak
Anyatábor a Balaton partján
Az év civil szervezete
Biztonságban
Biztos kezekben
Élménydús vakáció
Fogvatartottak szociális érzékenyítése a börtönben
Hely szelleme
Jókedvű adakozás
Jótékonysági kerékpártúra
Kommunikáció és személyiségfejlesztés
Kossuth Zsuzsanna szoboravató
Különleges helyszín, különleges véradóknak
Mézivel a rászorulókért
Szegények farsangja negyedik alkalommal
Szeretet süti és ajándék karácsonyra
Szt. Adorján napi kitüntetés
Tele az iskolatáska
A családi életre nevelés versenye
A példamutatást választva
Bál a mezőcsáti családokért
Szegények farsangja a nappali melegedőben
Csokoládégyár-látogatás gyerekeknek
Farsangi jótékonysági bál
Példamutató közösségi vezetők
Sikerrel zárt a Szeretet Sütigyár
Védőháló a családokért
Adományozott az Áldozatsegítő Vonal
Egészségünkre!
Érdekességek a véradásról
Felkészültünk a téli krízisidőszakra
Mézeskaláccsal a rászorulókért
Kis város, nagy segítség
Vöröskeresztes családi napok a megyében
Egyetemisták segítik az éhezőket
Műsorral és ajándékkal készültek
Véradók Napi ünnepségsorozat
Egy tál étel

ORSZÁGOS
IGAZGATÓSÁG HÍREI

Felkészülten mentünk életet
Közös Lábos: A téli teajáratért
Nyerteseink
Nyerteseink
Elismerését fejezte ki a magyar embereknek a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke
Még mindig a kagyló okozta vágás a slágersérülés a Balatonnál
Sok kicsi nagyra megy
Véradás a Lecsófesztiválon
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei siker az idei Országos Csecsemőgondozási Versenyen
Újra Retró Véradó Nap Miskolcon
Az „évszázad árvizéhez” utazott a borsodi egység
Ők tudják, hogyan segítsenek egy fuldoklónak
„Mi történt, segíthetek?”
Vöröskereszt világnapja
Ma van a Vöröskereszt világnapja
Stratégiai együttműködést kötött a Magyar Vöröskereszt és a Telenor
„Csendes katasztrófák” a miskolci elsősegélynyújtó versenyen
Mezőcsáti Sport Nap
Tolcsvai Fiatalok Tolcsváért Egyesület
42. Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Verseny
Miskolc város és vonzáskörzete versenyei
Teltház a hajléktalanszállón
Minden gyerek lábára kerüljön meleg cipő
Téli ítéletidő: Húszezer embernek segített a Vöröskereszt
Csendes katasztrófáknak ad hangot a Magyar Vöröskereszt
„Gátat fel nem adunk”

Felkészülten mentünk életet


Országos katasztrófavédelmi gyakorlat

A Magyar Vöröskeresztnél a felkészültségben hiszünk, ezért minden évben megszervezzük nagyszabású, összevont katasztrófavédelmi gyakorlatunkat. Idén október 7. és 9. között Pécsvárad adott otthont a gyakorlatnak. A közel kétszáz fős megmérettetésre az ország minden pontjáról érkeztek vöröskeresztes munkatársak és önkéntesek, mentőcsapatok, partnerszervezetek és külföldről is jöttek vöröskeresztes csapatok.

A vöröskeresztesek vízben. vízen, levegőben, szárazföldön gyakorolták az életmentést. A háromnapos gyakorlat fókuszában az árvízi katasztrófahelyzet során felmerülő feladatok álltak. Élethű körülmények között gyakorolták az árvízi védekezést, a tömeges befogadóhely-kezelést és ellátást, a segélyezést, az elsősegélynyújtást, illetve a katasztrófák által érintett lakosság pszichoszociális ellátását. Az alapszervezetekként működő speciális mentőszervezetek pedig műszaki és vízimentési, búvártechnikai feladatokat kaptak. A csapatok személykeresést és omladozó fal megtámasztását, valamint éjszakai körülmények között egy lezuhant helikopter utasainak mentését és ellátását is szimulálták.


Közös Lábos: A téli teajáratértNyerteseink


A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által, a 2014. január 1. és 2014. április 30. közötti időszakra, az ebben az időszakban vért adók részére meghirdetett nyereményjáték sorsolását 2014. május 5-én, 15:00 órakor megtartottuk.

Nyerteseink:

Porcelán csomagot nyertek:

Péter Márton, Onga

Szabó Tibor, Sajóörös

Sepsik József, Tiszaújváros

Varga Attila, Szuhogy

Halász Erzsébet, Hernádnémeti

Bodnár Zoltán, Múcsony

Penczu Máté, Eger

Kis Alexandra, Ózd

 

40.000,- Ft értékű, belföldi utazási utalványt nyertek:

Mátyás Máté, Nyékládháza

Szöllősi Roland, Miskolc

Patak Marcell, Miskolc

 

90.000,- Ft értékű, külföldi utazási utalványt nyert:

Kun Tímea, Bánhorváti

 

Kollégáink a nyertesekkel közvetlenül is felveszik a kapcsolatot.

 

Gratulálunk, továbbra is várjuk Önöket a véradók táborába!


Nyerteseink


A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által, a 2014. január 1. és 2014. április 30. közötti időszakra, az ebben az időszakban vért adók részére meghirdetett nyereményjáték sorsolását 2014. május 5-én, 15:00 órakor megtartottuk.

Nyerteseink:

Porcelán csomagot nyertek:

Péter Márton, Onga

Szabó Tibor, Sajóörös

Sepsik József, Tiszaújváros

Varga Attila, Szuhogy

Halász Erzsébet, Hernádnémeti

Bodnár Zoltán, Múcsony

Penczu Máté, Eger

Kis Alexandra, Ózd

 

40.000,- Ft értékű, belföldi utazási utalványt nyertek:

Mátyás Máté, Nyékládháza

Szöllősi Roland, Miskolc

Patak Marcell, Miskolc

 

90.000,- Ft értékű, külföldi utazási utalványt nyert:

Kun Tímea, Bánhorváti

 

Kollégáink a nyertesekkel közvetlenül is felveszik a kapcsolatot.

 

Gratulálunk, továbbra is várjuk Önöket a véradók táborába!


Elismerését fejezte ki a magyar embereknek a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke 
A Magyar Vöröskeresztnél tett látogatást szeptember 2-án a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) elnöke, Tadateru Konoé. Tadateru Konoé, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) elnöke először a Magyar Vöröskereszt budapesti központjába látogatott el, ahol betekintést nyert a magyar nemzeti társaság működésébe és megismerkedett annak vezetőivel és önkénteseivel.

Az IFRC elnöke elismerését fejezte ki, hogy a Magyar Vöröskereszt több mint negyvenezer önkéntessel vesz részt a közösségek szolgálatában. „Legyen szó szociális segítségnyújtásról, a véradások szervezéséről, elsősegélynyújtásról, egy katasztrófahelyzetről a Magyarországon élők és adott esetben más országok polgárai is számíthatnak a Magyar Vöröskereszt segítő tevékenységére” – tette hozzá Tadateru Konoé. A világ legnagyobb humanitárius szervezetének vezetője köszönetét fejezte ki, a magyar emberek együttérzéséért, hogy a Japán földrengés és szökőár károsultjai számára a Magyar Vöröskereszten keresztül jutatták el adományaikat a Japán Vöröskeresztnek. Mint mondta, a vörösiszap katasztrófát követően a Magyar Vöröskereszt is kiemelkedő adományban részesült a Japánban élő közösségek, a Japán Nagykövetség és a magyar-japán baráti társaságok részéről.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a rendszerváltás óta most először látogat el hazánkba a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke” – emelte ki Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke. „Fontos pillanat ez a Magyar Vöröskereszt életében, mint ahogy az is az volt, amikor a Nemzetközi Vöröskereszt Európai Zónairodája Budapestre helyezte székhelyét. A Magyar Vöröskereszt a világ 187 országában működő Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom tagjaként, követve a nemzetközi jó gyakorlatokat és figyelembe véve a hazai sajátosságokat reagál a kialakuló humanitárius kihívásokra.”– tette hozzá a Magyar Vöröskereszt elnöke.

Tadateru Konoé Magyarországon tartózkodása alatt találkozik a magyar kormányzat képviselőivel is. A világ legnagyobb humanitárius szervezetének elnökét fogadta a Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője.

Idén 150 éves a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), ennek apropóján Tadateru Konoé, az IFRC elnöke több európai nemzeti társasághoz – így a Magyar Vöröskereszthez - is elment. A látogatás abból a szempontból is rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a rendszerváltás óta most először fordult elő, hogy a Vöröskereszt első számú vezetője Magyarországra jött.

Az elnök magyarországi tartózkodását követően Lengyelországba utazik, ahol egy kerekasztal beszélgetésen vesz részt.

Az elnöki látogatásról készült fotókat a Magyar Vöröskereszt Facebook oldalán tekinthetik meg.

 

Még mindig a kagyló okozta vágás a slágersérülés a Balatonnál


Közel 3500 strandoló sérüléseit látták el a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó szolgálatának önkéntesei az idei szezonban, a Balatonnál. Nőtt az egy strandra eső ellátások száma, a legtöbben kagyló okozta vágás miatt fordultak a vöröskeresztesekhez.

A Magyar Vöröskereszt hetedik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 12 Balaton-parti település 19 strandján, július 1. és augusztus 22. között. A programban résztvevő közel 300 fiatal önkéntes minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látta el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket. Az idei szezonban erre, 3442 esetben volt szükség. A rendelkezésre álló források ugyan kevesebb helyszínen tették lehetővé az elsősegélynyújtó pontok jelenlétét, ennek ellenére nőtt az egy strandra eső ellátások száma. Jellemzően kagyló okozta vágás, rovarcsípés, ficam és kisebb sportsérüléseket láttak el a vöröskeresztesek. Mentőhívásra 36 esetben volt szükség.

Az Észak-Magyarországi Régió (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye és Nógrád megye) fiatal önkéntesei  2013.08.16-08.22-ig a szolgálat alatt összesen 466 esetet láttak el, amelyből 7 esetben volt szükség mentőhívásra.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta 23 664 sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás, ebből tavaly nyáron két alkalommal.  Idén is volt defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél, ezekből hatot a Magyar Vöröskereszt biztosított a szolgálathoz.

„A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata az előző évekhez hasonlóan idén is támogatók bevonásával valósulhatott meg. A program évek óta tartó sikerét az elsősegélynyújtó önkéntesek mellett támogatóinknak is köszönhetjük. E mellett a Magyar Vöröskereszt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szolgálat segítse az Országos Mentőszolgálat szakemberinek munkáját is.” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat főtámogatója ebben az évben az FGSZ Földgázszállító Zrt. volt. A szolgálatot pénzbeli támogatással segítette még az UNIQA Biztosító Zrt., a Canon Europe és a Balatoni Fejlesztési Tanács. A Coca-Cola Magyarország az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról gondoskodott, a Nestlé Hungária Kft. Maggi instant leveseket ajánlott fel, a BonAppetit minden ételéből 15% kedvezményt biztosított, a VitaPlus Kft. több mint 600 kalcium pezsgőtablettát, a Medtronic Hungary Kft. defibrillátorokat, a Freesia pedig az elsősegélyládák feltöltését segítette.

„Bízunk benne, hogy jövőre is elindíthatjuk a programot, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai és a számok is azt igazolják, hogy szükséges és biztonságot jelent a vöröskeresztes elsősegélynyújtó pontok működése a tó körül” – hangsúlyozta a főigazgató.

Forrás: www.voroskereszt.hu


Sok kicsi nagyra megy


„Sok kicsi nagyra megy” címmel, július 21-én indította el adománygyűjtő akcióját a Magyar Vöröskereszt a Tesco támogatásával. Az augusztus 31-ig tartó akció célja, hogy minél több hátrányos helyzetű családnak megkönnyítsék az iskolakezdéssel járó anyagi terheket, és minél több kisdiák vághasson neki az új tanévnek, a megfelelő tanszerekkel.

Füzet, ceruza, vonalzó, radír és tornazsák. Csak néhány olyan eszköz, melyek nélkül elképzelhetetlen a szeptemberi tanévkezdés. Sokaknak azonban megoldhatatlan anyagi terhet jelent még a legalapvetőbb tanszerek beszerzése is. A hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek iskolakezdését évek óta támogatja a Magyar Vöröskereszt, s a szervezet hosszú távú stratégiai partnereként idén a Tesco is hozzájárul a „Sok kicsi nagyra megy” elnevezésű adománygyűjtő akció sikeres lebonyolításához. A vállalat az adománygyűjtő kampány média-megjelenését szponzorálja.

Azok, akik július 21. és augusztus 31. között felhívják a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalát, vagy SMS-ben elküldik erre a számra az ’ADOMANY’ szót, azok 250 forinttal  támogatják az akciót, s azt, hogy minél több gyermek kezdhesse gondtalanul az idei tanévet.


Véradás a Lecsófesztiválon


FELHÍVÁS

 

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezete véradó napot szervez a Miskolcon a Majális Parkban lebonyolításra kerülő Lecsófesztivál keretén belül:

 2013. augusztus 03-án, szombaton 12.00-16.00 óráig.

 

Véradáshoz eredeti:

- arcképes személyazonosítóra,

- lakcímkártyára és

- TAJ kártyára van szükség,

 

Véradási feltételek:

- betöltött 18. életév,

- testsúly minimum: 50 kg,

- egészség ( akut és krónikus betegség hiánya).

Véradás előtt nem túl zsíros ételt szükséges fogyasztani, valamint bőséges ( alkoholmentes) folyadékot!

Véradáról további információk  a www.veradas.hu honlapon találhatók.


Borsod-Abaúj-Zemplén megyei siker az idei Országos Csecsemőgondozási Versenyen


A Magyar Vöröskereszt humanitárius küldetéséből fakadóan feladatának tekinti az emberi élet védelmét, a fiatalok családi életre nevelését, a szülői szerepre való felkészítését valamint a családok egészségének megőrzését.

A Magyar Vöröskereszt 1987 óta, idén XVIII. alkalommal hirdette meg felmenő rendszerű csecsemőgondozási vetélkedőjét, amelynek országos döntőjére június 8-án került sor a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vöröskereszt támogatásával és közreműködésével.

Az általános iskolás kategóriában 15, a középiskolás kategóriában 13 három fős csapat vett részt az idei versenyen. A középiskolás kategória első helyezettje a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola lett. (Felkészítő: Vass Zsoltné, csapattagok: Geiger Tímea, Szabó Mária, Győr Tünde.) Az általános iskolások közül második helyet a kisgyőri Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda vitte el. (Felkészítő: Sutka Judit, csapattagok: Teleki Tamara,  Kótai Fruzsina, Szomda Boglárka.)

A 16 megyéből érkező gyermekek és fiatalok változatos feladatok megoldásával adhatnak számot elméleti tudásukról és gyakorlati ismereteikről. A verseny szakmai előkészítésében és a csapatok értékelésében meghatározó szerepet játszanak az Európa-szerte méltán elismert védőnői hálózat munkatársai, akik a Magyar Vöröskereszt alapelveinek megfelelően, a mozgalom önkénteseiként végzik a feladatukat a rendezvényen.

A verseny megrendezését Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Profetico Kft., dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere támogatta.

Az elért eredményekhez garatulálunk!


Újra Retró Véradó Nap Miskolcon


A Magyar Vöröskereszt BAZ. Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat Miskolc Területi Vérellátója 2013. június 14-én, 08:00-18:00 óra között retró véradónapo szervez

Az eseménnyel az 1960-as, 70-es, 80-as évek véradásainak hangulatát szeretnék felidézni, hiszen akkor a program az összetartozást szimbolizáló, vidám társasági esemény volt: a véradók egyszerre ünnepelték egymást és azokat a beteg embereket, akik nekik köszönhetően kaptak új esélyt az életre. 

A rendezvényre látogató önkéntes véradók, a régi véradások korhű emlékeit bemutató kiállítás megtekintése mellett, retró zene kíséretében, egy vidám karnyújtással a nyári vérkészlet gyarapodásához járulhatnak hozzá.

A helyszínen vért adókat Retró Menüvel (sör, virsli) vendégeljük meg.

A vért adók között a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. által összeállított ajándékcsomagokat sorsolunk ki!

A különleges hangulatú véradó napra (Miskolc Területi Vérellátó – Miskolc, Csabai kapu 9-11.), szeretettel várjuk Önöket.


Az „évszázad árvizéhez” utazott a borsodi egység


A Duna áradása okán kihirdetett vészhelyzet miatt Nagymarosra indult szerdán 68 önkéntessel a Borsod-Abaúj-Zemplén megye védelmére, valamint a régió megsegítésére létrejött, civil alapon szerveződött speciális alakulat, a Bükk Mentőcsoport.

A Borsodot képviselő elit osztály Kohánka István parancsnok vezetésével a Pest megyei Nagymaroson segíti az árvíz elleni védekezést eszközeivel, speciális képességeivel.

– 68 önkéntessel megyünk, akik ehhez a feladathoz lettek összeállítva. 13 járműtechnikával indulunk, buszokkal, terepjárókkal, szivattyúkkal, búvárfelszereléssel. Alapfeladatunkat ott határozzák meg, ami lehet gáterősítés és szükség szerint a töltés magasítása. Elsődleges feladatunk a személyek, életek mentése, s az esetleges kitelepítés – sorolta Kohánka István.

A parancsnok elmondása szerint az „évszázad árvizéhez” érkezik egységük. Hangsúlyozta, olyan feladatot kell végrehajtaniuk, mely méltó a megyéhez.

Korábban több gyakorlaton vett részt a Bükk Mentőcsoport, de éles bevetésük is volt a 2010-es árvíz során.

Az árvízi védekezéssel kapcsolatban egyébként óriási összefogás alakult ki, az ország több pontjáról érkeznek vízügyi szakemberek, mentőcsoportok segíteni, toboroznak egyebek mellett a hallgatói önkormányzatok is.

Több segélyszervezet munkatársai kezdték meg a munkákat az árvíz sújtotta területeken: részt vesznek a költöztetésben, élelmet és takarókat osztanak, emellett önkéntesek jelentkezését is várják. Megindult a 1356-os, a 1353-as és a 1359-es segélyvonal is.

Híradások szerint szivattyúk beszerzésére, az árvíz által érintett települések megsegítésére gyűjt pénzt az Ökumenikus Segélyszervezet a 1353-as adományvonalán, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján pedig 50 millió forintot szabadít fel katasztrófaalapjából a Katolikus Karitász az árvízi védekezési és mentési munkálatok támogatására.

Szerda reggeltől önkéntesekkel segíti a védelmi munkákat a Református Szeretetszolgálat is Budapesten, a Margit-szigeti védelmi munkákban vesz részt a segélyszervezet, valamint élelmiszer-adományokkal és evakuálás esetén plédekkel, takarókkal, matracokkal segíti a bajba jutottakat. A Református Szeretetszolgálat a vad.lilla©jobbadni.hu címen várja az önkéntes jelentkezéseket, az adományokat pedig a 13600-as telefonszám 66-os kódjának bebillentyűzésével lehet eljuttatni a segélyszervezethez. Egy hívás 250 forint támogatást jelent az árvízi védekezésben.

A legnagyobb közösségi oldalon pedig Árvíz 2013 Összefogás néven indult csoport, ahol interaktív Google térképpel próbálják segíteni a védekezési munkát, egyebek mellett az is látható valós időben, hogy mikor, hova várnak önkénteseket.

Forrás: www.minap.hu


Ők tudják, hogyan segítsenek egy fuldoklónakFélrenyelés okozta fulladás, robbanás, közlekedési baleset és újraélesztés – ilyen és ehhez hasonló baleseti szituációkban kellett helytállniuk a 42. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen résztvevő csapatoknak Szombathely belvárosában. A Magyar Vöröskereszt a verseny keretében újra az utcára, az emberek közé vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét. Az esemény főtámogatója, idén is a Budapest Bank volt.

Ki a legjobb elsősegélynyújtó? Ezért a címért versengtek a megyék legjobb elsősegélynyújtói a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó Versenyén, Szombathelyen. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet immáron 42. alkalommal szervezte meg felmenőrendszerű elsősegélynyújtó versenyét.

A szombati döntőben 58 csapat, 290 versenyzője adott számot társadalmi és elsősegélynyújtási ismereteiről.  A versenyzőknek egy 20 állomásos, körpályán kellett teljesíteniük a feladatokat. A baleseti szituációk között volt félrenyelés okozta fulladás, robbanás miatti tömegbaleset, közlekedési baleset és az újraélesztési ismereteiket is be kellett mutatniuk a résztvevőknek.

A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték, a lebonyolítást 120 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segítette, míg a baleseti szituációk 60 képzett imitátor segítségével elevenedett meg.

A szimulációs gyakorlatokon gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban mérkőzhettek meg a résztvevők. Az általános iskolások között a Kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola, a középiskolásoknál a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium csapata, míg a felnőtteknél a kaposvári EMS csapata bizonyult a legfelkészültebb elsősegélynyújtónak. 

A gyermek kategória helyezettjeiért katt ide: http://voroskereszt.hu/elssegelynyujtas/1622-oev-a-gyermek-kategoria-helyezettjei.html

Az ifjúsági kategória helyezettjeiért katt ide: http://voroskereszt.hu/elssegelynyujtas/1623-oev-az-ifjusagi-kategoria-helyezesei.html

A felnőtt kategória helyezettjeiért katt ide: http://voroskereszt.hu/elssegelynyujtas/1624-oev-a-felntt-kategoria-helyezettjei.html

„Régóta dédelgetett vágyunk volt, hogy versenyünket olyan környezetben valósítsuk meg, hogy az utca embere is részese legyen az elsősegélynyújtó versenyünknek” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Tavaly Szeged belvárosában, idén pedig Szombathelyen gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy bebizonyítsák az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték.

„Ahogy arra az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Nagy Elsősegélynyújtó tesztje is rávilágított, a magyarok többsége nem mer segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó egyszerű, gyors és szakszerű beavatkozása akár életet is menthet. A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között kiemelten fontos az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati oktatása. Ezt a célt szolgálja, a több tízéves hagyományra visszatekintő, nívós elsősegélynyújtó versenyünk is. Ezek a fiatalok egy éles helyzetben is mernek és tudnak segíteni” – tette hozzá a humanitárius szervezet vezetője.

A verseny főtámogatója a tavalyi eseményhez hasonlóan most is a Budapest Bank volt.  A pénzintézet anyagi támogatásán túl, a bank munkatársai segítettek a lebonyolításban is. „A rendezvény remek figyelemfelhívás és a résztvevőknek átadott gyakorlati tudás révén elősegíti, hogy javuljanak az életmentés feltételei Magyarországon. A Budapest Bank ehhez kívánt hozzájárulni azzal, hogy idén is támogatta a rendezvényt, de ezt szolgálják a budapesti és békéscsabai központjainkban évente 4-4 alkalommal megszervezett véradások is, amelyeken nagy számban vesznek részt kollégáink.” – mondta el Kiricsi György, a pénzintézet szombathelyi fiókvezetője.

A verseny megrendezését Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a KIM Kancellária Sport Egyesület is támogatta. A főtámogató mellett több neves vállalat is az elsősegélynyújtás ügye mellé állt. A Coca-Cola Magyarország a versenyzők és a szervezők folyadékpótlásáról gondoskodott. A helyi vállalatok, vállalkozók közül a következők támogatták a versenyt adománnyal, ajándékokkal: LUK Savaria Kuplunggyártó Kft, a Prime Irodatechnika Kft, a Sárvári Coop Kft, Intersport Szombathely, Savaria Történelmi Karnevál Iroda, Pannónia Étterem Szombathely, Hétforrás Zrt, Sárvári Fürdő és Kalandpark, Praktiker Szombathely, Holdfény Liget Gyöngyösfalu, Luce Innocente Kft., Cinema City Szombathely, Tesco Szombathely, Naposmező Pékség Ikervár, Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., Delphi Kft. és a Savaria Tourist.

Az esemény médiatámogatója a Nyugat Rádió volt. A szombathelyi rádióállomás a nap folyamán több alkalommal is élőben jelentkezett be a helyszínről.

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A humanitárius szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolított le. A Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának képzett önkéntesei pedig 2007 óta több mint 20 ezer strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.

Forrás: www.voroskereszt.hu


„Mi történt, segíthetek?”A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezete 2013. április 26-án rendezte meg elsősegélynyújtó versenysorozatának megyei fordulóját.

A verseny Miskolcon a Sarolta utcai parkban került megrendezésre. A területi versenyeken győztes csapatok mérhették itt össze tudásukat. Immár második éve szervezzük a megyei fordulót közterületen, hogy még inkább felhívjuk a lakosság figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára.

Négy gyakorlati kárhelyen és két elméleti állomáson zajlott a verseny. A legkülönbözőbb sérüléseket kellett felismerniük és ellátniuk a csapattagoknak. Törések, vérzések, égési sérülések felismerése és ellátása volt többek között a feladat. Az egyik állomáson pedig nehezítő tényezőként Citromot (Szervezetünk terápiás kutyáját) is el kellett távolítani a helyszínről, hogy a sérült ellátását meg tudják kezdeni. Képzett imitátoraink, a sebimitáció, a zsűri, a kollégák és az önkéntesek munkája mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy jó hangulatú, magas színvonalú versenyt bonyolíthattunk le.

A megyei forduló győztesei:

gyermek (általános iskolai) kategória: Esze Tamás Tagintézmény Sátoraljaújhely

ifjúsági (középiskolai) kategória: Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium Miskolc

felnőtt kategória: Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola Miskolc

 

Sikeres felkészülést, jó versenyzést kívánunk az országos fordulón valamennyi csapatnak!Vöröskereszt világnapja


Forrás: www.minap.hu


Ma van a Vöröskereszt világnapja


Jean Henry Dunant egy szervezetről álmodott, ami mindentől függetlenül segíti a rászorulókat, önzetlenül tesz egy jobb világ építéséért. Ma álma 187 ország Vöröskereszt és Vörös Félhold társaságában és 100 millió önkéntesben nyilvánul meg.

1859. Solferino. A háború áldozatainak megkülönböztetés nélküli, intézményes nemzetközi védelme a XIX. század második felében vált megvalósítható és mozgósító programmá. A történelmileg szükségszerű lépést az 1859-ben lezajlott Solferinói csata ösztönözte. Az ütközet, amely az osztrák és az egyesített francia-szárd haderők között zajlott, óriási áldozatokat követelt. Henry Dunant svájci üzletember a csatatéren látva a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségnyújtásban. E megrendítő élmény késztette Henry Dunant-t arra, hogy javaslatot fogalmazzon meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását. Így indult – 150 éve – egy eszme, melynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom, a Vöröskereszt (1863.).

A vörös kereszt (a svájci állampolgárságú kezdeményezők a svájci zászló – piros alapon fehér kereszt – inverzét – fehér alapon vörös keresztet – javasolták a megalakuló mozgalom jelképének. Ezek után a különböző országokban sorra alakultak a nemzeti társaságok, amelyek a humanitárius eszmét és a jelképet elfogadva célul tűzték a segítségnyújtást, kezdetben elsősorban a háborúk sérültjeinek. A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre. Megalakulását a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 1882. évben ismerte el. A Magyar Vöröskereszt 1921-től tagja a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének.


Stratégiai együttműködést kötött a Magyar Vöröskereszt és a Telenor


Stratégiai partnerséget kötött a Magyar Vöröskereszt és a Telenor Magyarország Zrt., a telekommunikációs iparág meghatározó szereplője a szervezet katasztrófa-készenléti és válaszadási tevékenységét támogatja.
 
A jövőben a Telenor kiemelt stratégiai partnerként segíti a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti és válaszadási munkáját. Az erről szóló megállapodást május 8-án, a Vöröskereszt világnapján írta alá a hazai legnagyobb humanitárius szervezet és a Telenor.

Az együttműködés első fázisában a krízishelyzetben érintett területek mobilhálózatának megfelelő stabilizálását, kapacitásának szükséges növelését vállalta a mobilszolgáltató, továbbá modern telekommunikációs eszközöket; tableteket, por- és cseppálló okostelefonokat, laptopokat és mobilinternetet biztosít a civilszervezet katasztrófa-válaszadási munkájának támogatására. A hordozható és kedvezőtlen körülmények között is bevethető eszközökből kialakított munkaállomás hiánypótló a Vöröskeresztnél, a megbízható eszközpark mind a koordinációs, mind a sürgető helyszíni feladatok megoldását hatékonyabbá teheti.

Az együttműködés keretében a Telenor vállalja, hogy krízishelyzet esetén a Magyar Vöröskereszt mentési és kárelhárítási tevékenységeiben önkéntesei mozgósításával is szerepet vállal, így a Telenor munkatársai hatékony segítséget nyújthatnak a mentőalakulatok ellátmányozásában, és a Magyar Vöröskereszt koordinálásával szolgálatot teljesíthetnek komoly fizikai feladatok ellátásában is. A szervezet kérése esetén a Telenor törökbálinti székházában rövid időn belül képes egy olyan Call Center felállítására is, ahol a díjmentesen (zöld számon) hívható vonalon az adomány-felajánlásokat és adomány-igényeket adminisztrálják a Telenor önkéntes munkatársai.   A Magyar Vöröskereszt szakemberei már megtartották első, csoportos önkéntes-képzésüket a telekommunikációs cég székházában, hogy felkészítsék a jelentkezőket a különböző feladatokra.

„Katasztrófák idején rendkívül fontos, hogy a Magyar Vöröskereszt gyorsan és hatékonyan tudjon reagálni a kialakult krízishelyzetekre, ezért is hasznos és előremutató a Telenor nyújtotta támogatás” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Az árvizek, a vörösiszap katasztrófa, valamint legutóbb a rendkívüli hóhelyzet kapcsán is megmutattuk, hogy a Magyar Vöröskereszt képzett munkatársai és önkéntes bázisa szakszerű és gyors segítséget tud nyújtani a bajbajutott emberek számára” – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

„A Magyar Vöröskereszttel kötött stratégiai együttműködésünket közel egyéves tervezési munka előzte meg. Célunk, hogy saját infokommunikációs szakterületünk, szaktudásunk és kollégáink személyes segítségével támogassuk a katasztrófavédelemben kiemelt szereppel és beavatkozási jogkörrel bíró szervezetet, a Magyar Vöröskeresztet, amely szervezet támogatásával – krízishelyzet esetén – egyúttal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság eredményes munkájához is hozzájárulhatunk.” – mondta el Klausz Ferenc, a Telenor Vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Vöröskereszt legutóbbi jelentős beavatkozása során az ország 8 megyében összesen 11 430 adag ételt, 16 800 adag teát és közel 5 400 takarót osztottak ki a rendkívül hideg márciusi időjárás és hóvihar következtében kialakult helyzet során. A március 15-i hétvégén a Magyar Vöröskereszt 343 önkéntese és 75 munkatársa összesen 4 237 munkaórát dolgozott annak érdekében, hogy a szélsőséges időjárás következtében bajba jutott lakosságnak és az úton lévőknek segítséget nyújtson.  A Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a PILIS Mentőcsoport tagjaként nyújtott segítséget a hókatasztrófa idején. A mentőalakulat Etyeken egy szülő nőt mentett ki terepjáróval a hó fogságából, Mórról pedig egy koponyasérült asszonyt szállított kórházba.

Az egész világon fontos láncszeme katasztrófa-válaszadásnak a Vöröskereszt Mozgalom. A humanitárius világszervezet 2011-ben 97 katasztrófa sújtotta országban, több mint húszmillió embernek segített, hogy csökkentse a kockázatot és segítse a katasztrófákra való felkészülést.
 
HÁTTÉR

A Magyar Vöröskeresztről

A Magyar Vöröskereszt országos tagsága mintegy százharmincezer fő. A szervezet ezenfelül negyvenezer önkéntest mozgósít évente. Az önkéntes segítők száma egy-egy katasztrófa alkalmával ugrásszerűen megnő.

A Magyar Vöröskereszt az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közhasznú tevékenységet végez. A hazai humanitárius szervezet alaptevékenységei békeidőben a következők: önkéntes véradók szervezése, katasztrófa-készenlét és válaszadás, szociális segítségnyújtás, eltűnt személyek felkutatására keresőszolgálat működtetése, menedéket kérők és a menekültek megsegítése, egészségnevelés, elsősegélynyújtás oktatása.

A Magyar Vöröskereszt 2011-ben több mint 264 ezer embernek segített szociális akciói révén, ennek összértéke meghaladta a félmilliárd forintot. 2012-ben közel 437 ezer véradó jelent meg a Vöröskereszt által szervezett véradásokon.  A hazai humanitárius szervezet 2011-ben több mint 85 ezer elsősegélynyújtó vizsgát bonyolított le. A keresőszolgálat évente több száz embernek segít a világháborúban eltűnt vagy külföldre szakadt hozzátartozói keresésében a világ minden táján. A szervezet legnépszerűbb programjai a következők: Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, Országos Felsőoktatási Véradóverseny, HIV/AIDS Prevenciós Verseny, Csecsemőgondozási Vetélkedő, Országos Elsősegélynyújtó Verseny és a Hétcsoda Élménytábor. További információ: www.voroskereszt.hu

A Telenorról

A Telenor Csoport nemzetközi szinten nyújtja távközlési, adat- és médiakommunikációs szolgáltatásait. Skandinávia, Kelet-Közép-Európa és Ázsia 11 piacán rendelkezik mobil érdekeltséggel, és 39,6 százalékos részesedése van a 10 piacon működő VimpelCom Ltd-ben. A norvégiai központú Telenor a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója - 195 millió mobil előfizetővel (csoportszinten 104 millió, a VimpelCom Ltd-n keresztül pedig 91 millió 2010. III. negyedévben), 91 milliárd norvég korona éves árbevétellel (2009) és mintegy 34 ezer alkalmazottal. Bővebben a Telenor Csoportról: www.telenor.com

A TELENOR MAGYARORSZÁGRÓL

A Telenor Csoport részeként az 1994-ben Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország több mint 1100 munkavállalót foglalkoztat, 30 %-os piaci részesedésével a hazai piac egyik vezető mobil távközlési vállalata. 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetőt lát el hatékony, megfizethető és könnyen használható hang- és adatátviteli megoldásokkal, mobil tartalmakkal és értéknövelt szolgáltatásokkal. Országosan elérhető Hipernet hálózatának folyamatos fejlesztésével, innovatív megoldásaival a hazai piac hosszú távú befektetője. A Telenor évek óta elkötelezett az átlátható működés és az etikus vállalati magatartás iránt: a magyarországi mobilszolgáltatók közül elsőként csatlakozott a Transparency International hazai Vállalati Támogatói Fórumához.
 

„Csendes katasztrófák” a miskolci elsősegélynyújtó versenyen


A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezete 2013. április 20-án szervezte meg, immár 43. alkalommal területi elsősegélynyújtó versenyét Miskolc város és a vonzáskörzet érdeklődő fiataljai részére.

A versenyzőknek 4 kárhelyen kellett számot adniuk tudásukról. A „családi tehetetlenség” állomáson stroke-t szenvedett nagypapa, egy depressziós anyuka, és egy erősen visszahúzódó gyermek ellátását oldották meg.

Majd egy „családon belüli erőszak” helyszínére érkeztek meg, ahol vágott sérüléseket, vénás vérzést és törést szenvedett betegeket kellett gyors segítségben részesíteni.

Fel kellett ismerni a „csendes gyilkos”-t a szénmonoxid mérgezést, s ezen az állomáson mutathatták meg a versenyzők, hogy mennyire sajátították el és tudták alkalmazni az újraélesztést és használni a félautomata defibrillátort.

Végül, de nem utolsó sorban a „titkolt esetek" áldozatain segíthettek cukorbetegen és drogos fiatalon.

A verseny témája kapcsolódott a Vöröskereszt által meghirdetett „Csendes katasztrófák” kampányhoz.

A megyei versenyen területünket

gyermek kategóriában: a 10., Petőfi Sándor Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

ifjúsági kategóriában: a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium

felnőtt kategóriában: a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola

csapatai képviselhetik.


Mezőcsáti Sport NapTolcsvai Fiatalok Tolcsváért Egyesület


 

A Tolcsvai Fiatalok Tolcsváért Egyesület nevében Pauleczki Andrea rendezvényszervező felkérte a Magyar Vöröskereszt Sátoraljaújhely-Sárospatak kistérségi Szervezetünket, hogy 2013. március 09-ei Egészségnapon az újraélesztést, a stroke tüneteit, valamint a prevenció fontosságát ismertesse a részvevőkkel.

A bemutatót Mózes Zsófia sárospataki ifjúsági vöröskeresztes tagunk tartotta. A jelenlévők megtanulhatták az újraélesztés alapjait, hogy mi a teendő, ha esetleg rosszul lesz valaki a környezetükben.

A szervezők és a résztvevők szívből gratuláltak Zsófiának a színvonalas és lendületes előadáshoz.

 


42. Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Verseny


Magyar Vöröskereszt tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő megtanítása és a humanitárius szemléletmód terjesztése.

Elsősegélynyújtási céljaink megvalósítása érdekében ebben az évben 42. alkalommal hirdetjük meg felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyünket!

A versenyt 5 fős iskolai vagy közösségi csapatok részére hirdetjük, három kategóriában: gyermek (10-14 éves), ifjúsági (14-18 éves) és felnőtt (18+).

A verseny 3 fordulóból áll (területi forduló, megyei forduló, országos döntő). Kategóriánként az első helyezett csapatok jutnak tovább a következő fordulóba.


A verseny szakmai anyaga valamennyi kategóriában:

- Hornyák István: Elsősegélynyújtás mindenkinek (Magyar Vöröskereszt 2011.)

- Általános vöröskeresztes ismeretek

Jelentkezés és további információ:

A Magyar Vöröskereszt területi-megyei szervezetei a nevezési határidőt, az első versenyforduló helyét és időpontját külön hirdetményben teszik közzé.

Az országos döntő tervezett ideje: 2013. május második fele.

A versennyel kapcsolatos információk, feltételek és szabályok a Versenyszabályzatban kerültek rögzítésre, amely megtalálható a Magyar Vöröskereszt területi-megyei szervezeteinél, illetve a Magyar Vöröskereszt honlapjain: www.voroskereszt.hu a www.mivk.hu.

Versenyszabályzat letöltése.

Felszerelések listájának letöltése.

Nevezési lap letöltése.

A versenysorozathoz sikeres felkészülést és eredményes részvételt kívánunk!


Miskolc város és vonzáskörzete versenyei


Valamennyi általános és középfokú iskola                           Ikt.sz: 1049/2013.
Igazgatója és Vöröskeresztes tanárelnöke                           Üi.: Gelencsérné
részére

Székhelyén

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!
Tisztelt Vöröskeresztes Tanárelnök!

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt ez évben is meghirdeti felmenő rendszerű versenyeit, csecsemőgondozásból és elsősegélynyújtásból.
 

I. Elsősegélynyújtás:

1. A verseny három kategóriában 10-14 éves, 14-18 éves és 18 év feletti korosztály részére kerül megrendezésre. A versenyző csapatok létszáma: 5-5-5 fő.

2. A városi verseny időpontja: 2013. április 20. 9,00 óra (sorszám: 1/2 9-től folyamatosan)
helye: Diósgyőr-Vasgyári Szakközépiskola és Kollégium Miskolc, Téglagyár u. 2.

3. A nevezés határideje: 2013. április 8. (3531 Miskolc, Győri kapu 123. sz.) A mellékelt jelentkezési lapon


II. Csecsemőgondozás:

1. A verseny két kategóriában: gyermek kategória (10-15 éves) és ifjúsági kategória (14-19 éves) korosztály részére kerül megrendezésre.

2. A versenyző csapat létszáma: 3-3 fő

3. A városi verseny időpontja: 2013. május 10. 14,00 óra. (sorszám: 13,30 órától folyamatosan)
helye: Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola Miskolc, Szigethy u. 8.

4. Nevezés határideje: 2013. május 2. írásban (3531 Miskolc, Győri kapu 123. sz.) a mellékelt jelentkezési lapon.


A versennyel kapcsolatban felvilágosítás kérhető: Gelencsérné 46/509-434

A felkészüléshez szükséges szakmai anyagok beszerezhetőek megyei Szervezetünknél.A

Kérem, hogy nagyon figyelmesen olvassák el a versenyekkel kapcsolatos szabályzatokat a www.voroskereszt.hu és a www.mivk.hu internetes oldalakon!

Sikeres felkészülést, jó versenyzést kívánunk!

Nevezési lapok:
 
Miskolc, 2013. március 21.

 

                                                                                  Üdvözlettel:

                                                                                Grubert Roland
                                                                                megyei igazgató
 
 


Teltház a hajléktalanszállón


Forrás: www.minap.hu


Minden gyerek lábára kerüljön meleg cipő


Ez volt a célja a Magyar Vöröskeresztnek, amikor december 1-én elindította a 1359-es adományvonalát. A kezdeményezésnek már eredménye is van, megyénkben például hétfőn 120 pár gyermekcipőt osztottak szét a hátrányos helyzetű családok közt.

A 120-ból három pár gyermek cipő jutott Zelenákné Balogh Tünde családjának. Ők is részesültek ugyanis az adományból. Mint lapunknak elmondta: nagy segítség ez számukra, hiszen két havi szinten így 15 ezer forintot sikerült megspórolniuk. A gyerekek ugyanis gyorsan nőnek – egy 8 és 2 éves kislánya és egy 3 éves fia van –, nem beszélve arról, hogy gyorsan el is használják a cipőket – sorolta. A család próbál spórolni, a gyerekek öröklik egymástól a cipőket, de nagy segítség volt a mostani adomány – tette hozzá.

Miskolcon összesen 50 pár gyermekcipőt és gyermekzoknit osztottak ki. Gelencsér Istvánné, a megyei szervezet szervezeti és szociális koordinátora elmondta: az új cipőket abból a pénzből vásárolták, amely a 1359-es adományvonalon összegyűlt. Eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe és Békés megyébe sikerült megajándékozniuk a rászoruló családokat. A cél azonban az lenne, hogy 1000 pár új cipőt jutassanak el a hátrányos helyzetű gyerekekhez. A Minden gyerek lábára kerüljön cipő akció február elsejéig tart. Aki addig felhívja a 1359-es számot, az 250 forinttal támogatja a kezdeményezést.

A családsegítő ajánlása
 
A miskolci akció után Mezőcsátra és Encsre is ellátogattak az adományozók, megyénkben összesen 120 pár gyerekcipő talált gazdára hétfőn.

A szervezők azt is elmondták, hogy a családokat acsaládsegítő szolgálat által választották ki. Előfordul azonban, hogy a családok, az adományért nem tudnak elmenni az osztás helyszínére, hiszen nincs pénzük arra, hogy bérletet, vagy buszjegyet vásároljanak – tudtuk meg.

Forrás: www.boon.hu


Téli ítéletidő: Húszezer embernek segített a Vöröskereszt


Embert próbáló 48 órát tudhat maga mögött a Magyar Vöröskereszt. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Veszprém megye több településén és segítséget nyújtott a bajbajutott autósoknak, kamionosoknak, buszokon veszteglőknek és az ideiglenes befogadó állomásokon rekedt embereknek. A Magyar Vöröskereszt 200 önkéntese és 50 munkatársa csütörtök óta és 20 ezer embernek segített a rendkívüli időjárással összefüggésben. Az Osztrák Vöröskereszt közel 140 munkatársa és önkéntese segítette a Magyar Vöröskereszt munkáját az M1-es autópálya érintett szakaszán. A Magyar Vöröskereszt pénteken gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Minden hívó vagy SMS-ben az 'ADOMANY' szót elküldő 250 forinttal támogatja a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti és válaszadási munkáját.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Magyar Vöröskereszt Encsi irodájában alakítottak ki egy melegedőhelyet, délután kettőtől negyven liter teát osztott ki a helyi szervezet a rendőrség közreműködésével az úton elakadt autósoknak. Összesen 5 fő vett részt itt a segítségnyújtásban. Miskolcon nyitva volt a melegedő a hajléktalanszálló és az iroda, ha valaki baja jutott betérhetett oda melegedni.

Forrás: www.voroskereszt.hu


Csendes katasztrófáknak ad hangot a Magyar Vöröskereszt


A Magyar Vöröskereszt is részt abban az egész Európán átívelő kampányban, amely a világban zajló csendes katasztrófákra hívja fel a figyelmet.

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelemi Főigazgatósága (ECHO), egy hónapon át tartó „Csendes katasztrófák” kampánya tizenegy európai országban zajlik. Célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a katasztrófákra és veszélyhelyzetekre, amelyek valójában nem csendesek azok számára, akiket érintenek.

A március 15-ig tartó kampány keretében a Nemzetközi Vöröskereszt, az ECHO és 11 Vöröskereszt nemzeti társaság fogott össze, hogy rávilágítson a világszerte zajló, de kevés nyilvánosságot kapó katasztrófákra, mint a Dél-Afrikát sújtó éhínség, a pusztító földrengések Tádzsikisztánban vagy a járványok Ugandában. A kampány ezekre a csendes katasztrófákra hívja fel a közvélemény, az EU jogalkotói, az adományozók és a média figyelmét, hogy változtassanak nézőpontot.

A Csendes Katasztrófák kampányt hivatalosan Brüsszelben az Európa Parlamentben nyitották meg hétfőn. Részt vettek az Európa Parlament tagjai, az Európai Bizottság képviselői, több európai ország kormányának képviselői, a humanitárius szervezetek és újságírók.

A Csendes katasztrófák magyarországi kampánynyitó rendezvénye február 21-én, a Cinema City Allee egyik mozi termében volt, ahol a résztvevők elsőként tekinthették meg a kampányhoz készült figyelemfelhívó videót. A vetítést követően Anitta Underlin, a Nemzetközi Vöröskereszt Európai Zónájának igazgatója mondta el megnyitóbeszédét. A panelbeszélgetés résztvevői Alberto Monguzzi, a Nemzetközi Vöröskereszt Európa Zónairodájának katasztrófa koordinátora, Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos polgári védelmi főfelügyelője, Orosz Tamás, a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztályának tanácsadója és Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója voltak.

A kampánynyitó rendezvényen a Magyar Vöröskereszt - imitátorainak segítségével - négy hazai csendes katasztrófára hívta fel a figyelmet.
A hazai kampánnyal a Magyar Vöröskereszt közösségi médiafelületein (Facebook, Twitter, Youtube) és a Cinema City teljes hálózatán találkozhatnak majd az érdeklődők.

A kampányindítón készült fotókat és a kampányvideót megtekinthetik a
Magyar Vöröskereszt Vöröskereszt hivatalos Facebook oldalán.

A kampányról további információt a csendeskatasztrofa.voroskereszt.hu oldalon és a következő linken találnak: www.ifrc.org/silentdisasters.

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet


„Gátat fel nem adunk”


Elismerések átadásával, emlékhely avatással, valamint a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak emléktáblájánál történő koszorúzással emlékeztek meg február huszonnyolcadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a Polgári Védelmi Napról. A Magyar Vöröskereszt részéről Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója és Sáfár Brigitta katasztrófavédelmi szakmai vezető vehetett át elismerést.

A Himnusz elhangzását követően Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett arra, hogy a polgári védelem világnapja alkalmából idehaza és külföldön is immár huszonegy éve emlékeznek meg a küldetésről: azon emberbaráti feladatok ellátásáról, amelyek a polgári lakosságnak az ellenségeskedések vagy a katasztrófák veszélyeitől való védelmezésére és közvetlen következményeitől való megóvására, valamint az életben maradás feltételeinek biztosítására irányulnak. A tábornok felidézte a légoltalom, a polgári védelem megalakításának körülményeit, valamint a katasztrófavédelem polgári védelmi feladatrendszerének átalakulási folyamatát, hangsúlyozva a polgári veszélyhelyzetek kezelésének fontosságát. Az országos főfelügyelő úgy fogalmazott, a polgári védelem mára nagyon széleskörű, a megelőzéstől a helyreállításig, a mindennapos balesetektől a nemzetközi katasztrófákig terjed.

Emlékeztetett azonban arra is, hogy manapság a közbiztonság elsősorban megelőzést jelent. Beszédében a tábornok elmondta, a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezetnek (ICDO) a világnap alkalmából kibocsátott üzenete ebben az évben „A polgári védelem és a civil szervezetek felkészítése a katasztrófakockázatok megelőzésére” címet viseli, és az ICDO ebben a civil szervezetek nélkülözhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet.

A beszédet követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadását hallgathatták meg az állománygyűlés résztvevői. A zeneművek elhangzása után Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréseket adott át. Ebben az esztendőben a civil élet olyan szereplői és a megyei önkéntes mentőszervezetek azon tagjai vehettek át kitüntetést, akik a lakosságvédelem és a védelmi igazgatás területén példaértékűen teljesítettek.

Az elismerések átadását egy másik „átadás” követte, hiszen a polgári védelmi nap megünneplése adott alkalmat arra, hogy felavassák a BM OKF Mogyoródi úti épületének megújult aulájában kialakított emlékhelyet, amely egyúttal otthont ad a polgári védelem történetét bemutató időszaki kiállításnak is. Az átadást jelképező nemzeti színű szalagot a főigazgató vágta át, majd ezt követően a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak tiszteletére készített emléktáblánál koszorút helyezett el az országos katasztrófavédelmi főigazgató és két helyettese, az országos polgári védelmi főfelügyelő a főfelügyelőség két főosztályának vezetője társaságában, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szakmai elnöke.

A Szózat hangjaival véget érő ünnepség után Bakondi György főigazgató mondott pohárköszöntőt, melyben hangsúlyozta  nem véletlen, hogy elismerésben szinte kizárólag „csak civilek” részesültek, ez azt mutatja, a szervezet felismerte, hogy a polgári védelem létező dolog, amelyben a civil szférából több ezren vesznek részt, szaktudásukkal, tenni akarásukkal segítik a hivatásosok munkáját. Az altábornagy úgy fogalmazott, a közelmúlt sajnálatos eseményei bebizonyították, hogy szakítani kell a múlt módszereivel, a mai rendszer már nem elbújik a veszély elől, hanem szembenéz azzal. Bakondi György kitért közigazgatási és a polgári védelmi rendszer átalakulására, hangsúlyozta az abban résztvevők nem fognak késlekedni, ha döntést kell hozniuk, akkor sem, ha ezek nehéz döntések lesznek. „Mindenki biztos lehet abban, hogy gátat fel nem adunk. Biztosak lehetnek ebben az ország lakosai, a szomszédos államokban élők, számíthatnak a katasztrófavédelemre, a védelmi igazgatás rendszerére, a polgári védelmi szervezetekbe beosztott több mint százezer emberre.” – fejezte be beszédét a BM OKF főigazgatója.

A Magyar Vöröskereszt részéről Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója és Sáfár Brigitta katasztrófavédelmi szakmai vezető vehetett át elismerést.

Forrás, fotó: BM OKF

 


Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete