Létrehozva: 2018-01-18

Fogvatartottak szociális érzékenyítése a börtönben

A börtönben fogva tartottak társadalomba való újbóli beilleszkedését segíti a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, valamint a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének együttműködése. A program megvalósításáról megállapodást írt alá Rózsahegyi Tamás, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka és Grubert Roland, megyei igazgató. A találkozó alkalmával sor került a vöröskeresztes ápolók emléktáblájának felavatására, amelyet az Eötvös József Börtönügyi Egyesület helyezett el az egykori sátoraljaújhelyi vöröskeresztes hadikórház épületénél (Continental Dohánygyár Zrt.).

Több száz nehéz körülmények között élő család mindennapi életében van jelen a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A leghátrányosabb helyzetű településeken és a fejlettebb nagyvárosokban egyaránt feladatunknak érezzük, hogy segítsük ezeknek a rászoruló szülőknek és gyermekeiknek az esélyegyenlőségi felzárkózását. Az így szerzett tapasztalatokat is felhasználjuk a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönnel történő együttműködés során, a büntetés-végrehajtási intézetben vállalt életvezetési tanácsadáson.

A társadalmi elvárásokra való felkészítés ugyanis már a szabadságvesztés ideje alatt megkezdődik, és sok esetben a szabadulás után, a börtön falain túl is folytatódik pártfogó-felügyelőkön keresztül. A fogvatartottak megtanulják, hogyan alkalmazkodjanak azokhoz az értékrendekhez, amelyek megkönnyítik a visszailleszkedésüket a családba, a társadalomba, és amiknek ismeretében jobban boldogulnak majd az álláskeresés során. A büntetés-végrehajtási intézetnek ezt a jellegű munkáját erősíti majd szükség esetén a Magyar Vöröskereszt is egyéni beszélgetés vagy csoportos foglalkozás keretében. Kollégáink kiemelt hangsúlyt fektetnek az elítéltek egészségügyi, szociális helyzetének javítására is. Az életvezetési tanácsadáson túl elsősegély-nyújtási, betegápolási, baleset megelőzési, háztartási és csecsemőgondozási foglalkozásokat tartunk majd; ezzel segítve az Intézményt az elítéltek egészségügyi és szociális helyzetének javításában. A börtön visszajelzései alapján a felkészítésbe a fogvatartottakon kívül a családtagjaik szintén bevonhatók.

A büntetés-végrehajtási intézetben zajló jóvátételi programok megvalósításában is együttműködik a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön a Magyar Vöröskereszttel. Megyei és területei szervezeteink, valamint intézményeink lehetőséget teremtenek arra, hogy az elítéltek megbánásukat fejezzék ki tettük miatt a társadalom felé. Legyen ez például idősek napján egy műsor, egy apró kézzel készített ajándék. Az együttműköséi megállapodás aláírása után a fogvatartottak által gyűjtött és felajánlott 350 darab konzervet vett át a Magyar Vöröskereszt, amelyet a Zempléni térség nehéz anyagi körülmények között élő családjai között osztunk szét. 

A sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézet és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének célja az együttműködéssel, hogy olyan embereket bocsássanak szabadon, akik a társadalomba vissza akarnak és vissza tudnak illeszkedni, és akik nincsenek rákényszerülve és nem akarnak ismét bűnt elkövetni.

 Az együttműködés kibővül még intézményen belüli, dolgozói véradásokkal és – lehetőség szerinti – pályázati együttműködésekkel.Régebbi híreink

Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete