Létrehozva: 2018-07-31

Anyatábor a Balaton partján

Hunor 7 éves. A legszebb és legemlékezetesebb születésnapi élményét kapta idén: élete első nyaralását. Ráadásul éppen a Balaton partján. A táborozásra a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete hívta meg 55 másik résztvevővel együtt.

A 2018 július 20. és 29. között zajló programra 17 olyan hátrányos helyzetű családot hívtunk meg, amelyben a szülők, de legfőképp az édesanyák munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben vannak. Az „Anyatábor” több célt is szolgált. A legfontosabb az volt, hogy az itt szerzett élmények „kötőanyagot” jelentenek a szülő és gyermek kapcsolatában, illetve, hogy a felnőttek tréningek segítségével megismerjék azokat az álláskeresési lehetőségeket, amelyeket hazaérve alkalmazni tudnak.

Az édesanyák munkaerő-piaci helyzetét erősítő programok ideje alatt a tábor vöröskeresztes animátorai szabadidős programokat szerveztek a gyerekeknek. Számháború, bátorságpróba, társasjátékok és tábortűz színesítette a fiataloknak szóló programokat. Eközben az anyák nyugodt körülmények között gyakorolhatták az önéletrajz-írást, és azt is, hogyan álljanak helyt egy állásinterjún. Ezeket a tréningeket egészítettük ki mentorálásokkal, amelyek célja az önismeret, a kapcsolatteremtés, a közösséghez való alkalmazkodás, és az ezekhez szükséges készségek elsajátítása volt.

Mivel a családok a megye számos településéről érkeztek, a tábor résztvevői nem ismerték egymást. Éppen ezért csapatépítő játékokkal oldottuk fel a kezdeti távolságtartást, hogy a programokon meg merjenek nyílni a résztvevők, ezáltal pedig tudjanak beszélni az anyaságukat és a munkavállalásukat érintő nehézségekről.

Az Anyatábor megvalósítására a Nő a Siker Alapítvány konzorciumi vezetése mellett megvalósuló Nőközpont létrehozása Miskolcon elnevezésű EFOP 1.2.9-17-2017-00066 pályázat adott lehetőséget. Velük együttműködésben a program 3 éve alatt szeretnénk elérni, hogy a magyarországi nők szülés után az európai átlaghoz hasonlóan, és lehetőségeikhez mérten minél hamarabb térnek vissza a munkaerőpiacra úgy, hogy az a családban betöltött szerepükben se okozzon ez nehézséget. Éppen ezért a munkaerőpiac rugalmasságának igényekhez való alakítása is célunk, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A táborba érkező asszonyok, anyák és nagymamák, többsége olyan településről érkezett, ahol a kevésbé ismert és elismert az atipikus foglalkoztatás lehetősége. A 9 nap alatt lehetőség nyílt annak feltérképezésére is, hogy mik lennének a családos nők igényei a foglalkoztatókkal szemben; és ezek milyen részmunkaidős, távmunkás és más rugalmas foglalkoztatási formában oldhatók meg vagy adaptálhatók a foglalkoztatók tevékenységéhez.

A táborozók számára nem marad el a Balaton-környéki táj és az ott található értékek felfedezése sem. Hajókiránduláson vettek részt Tihanyba, meglátogatták a Szántódpusztai Skanzent és a Kőhegyi kilátót.

jQuery lightbox clone - prettyPhoto - by Stephane Caron


Régebbi híreink

Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete