Létrehozva: 2021-05-22

140 éve egymásért!

Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt

2021. május 16-án ünnepeljük fennállásunk 140. évfordulóját.

1881. május 16-án alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletét.

Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél, többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében. Napjainkban szervezetünk legfontosabb feladatai közé tartozik a véradásszervezés, az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák szervezése valamint egy komplex szociális ellátó és intézmény rendszer működtetése, mellyel a legkülönfélébb hátterű embereknek tudunk segíteni, legyen szó hajléktalanokról, nélkülözőkről vagy erőszak elszenvedőiről. Különleges egészségnevelő és katasztrófa-készenléti programjainkkal évente több ezer embert érünk el. A koronavírus-járvány megjelenése óta a Magyar Vöröskereszt is közreműködik a pandémia elleni küzdelemben: a folyamatos lakossági segélyezés mellett önkénteseink a legváltozatosabb helyszíneken segítettek a mintavételi pontoktól kezdve a telefonos diszpécserszolgálatokig.

Ünneplésre ad alkalmat az a tény, hogy szervezetünk 1881 óta jelen van a Magyarországon, és képes lehetőségein túl tagjai, önkéntesei és munkatársai segítségével mozgósítani az emberek jóakaratát, és alapelveivel képviselni olyan értékeket, melyekkel mindenki azonosulni tud. Elődeink helytállását és az általuk meghozott áldozatokat szemlélve a legnehezebbnek tűnő helyzetekben is erőt meríthetünk a folytatáshoz!” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

A szervezet ifjúsági tagozata, a közel 25.000 tagot számláló Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2021. február 9-én ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Az idei kerek évfordulókra több jubileumi kezdeményezés is felhívja a figyelmet. A Magyar Vöröskereszt egész évben azt az ünnepi emblémát használja, melynek megtervezésére tavaly pályázatot írtak ki. Juhász Zsolt grafikus első helyezett műve jelképezi az idei év jelmondatát is: „140 éve egymásért!”

Májusban, országszerte 163 helyszínen látható a „Plakátsorsok” című közterületi plakátkampány, mely szervezetünk segítő tevékenységeire hívja fel a figyelmet, a fővárosban élők pedig további érdekességet tudhatnak meg a Vöröskeresztről, ha megtalálják a Budapest különböző pontjain elrejtett, tematikus, „geoládákat”, egy egyedülálló kihívás keretében. “Dunant nyomában” című interjúsorozatunk keretében, idén májusban az ünnepi évfordulóhoz kapcsolódóan egy különleges, vöröskeresztes életpályát mutatunk be. Rumy Zoltánné Buczkó Júlia egész életét a Magyar Vöröskeresztnek szentelte. Az egykor a II. világháborúban szolgáló vöröskeresztes nővér, idén márciusban, 102 éves korában örökre megpihent. Halála előtt a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének munkatársai készítettek vele interjút, mely az alábbi felületen olvasható.

Szervezetünk történet idén nyáron a Múlt-Kor történelmi magazin nyári számában is megismerhetik a történelemkedvelők. A Magyar és a Nemzetközi Vöröskereszt történetét, hazánkban végzett főbb tevékenységeit egy 32 oldalas különszám mutatja be.

 

 



Régebbi híreink

Rólunk   |  Híreink   |  Letöltések   |  Tevékenységek   |  47.OEV döntő   |  Galéria   |  Közbeszerzések   |  Pályázatok-Széchenyi2020   |  Elérhetőségünk   |  
Copyright © 2012, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete