CSALÁDOK A CSALÁDOKÉRT - TÁMOP-5.5.1.B-11/2  
 

Létrehozva: 2018.12.17. 20:53

A mezőcsáti családokért

Csáti újság


CSÁTI ÚJSÁG

A mezőcsáti családokért

Mezőcsáton a régi rendelő épületének első emeletén található a Családi Információs Pont, ahol Nagy Sándor koordinátor és Molnárné Tomi Tünde várják az oda látogatókat és a rendezvények iránt érdeklődőket.
A Magyar Vöröskereszt Borsod – Abaúj - Zemplén Megyei Szervezete sikeres pályázatát követően 2012 augusztusában indult el a tevékenységük, amely „Családok a Családokért…“ címmel integrált gyakorlati szolgáltatásokat és programokat valósít meg Mezőcsáton 2014 februárjáig. Helyben az említett két szakember dolgozik, szakmai vezetőjük a tiszaújvárosi szervezetnél Laták Kamilla, a projekt vezetője Grubert Roland.
Sándor és Tünde a helyi akciókat, eseményeket szervezik, illetve a kapcsolattartás formáit és kereteit építették fel Mezőcsáton. Mint ahogyan az a Vöröskeresztnél is megszokott gyakorlat, ők is támaszkodnak az önkéntesekre és az újraépülő pártoló és aktív tagság munkájára. Mik a főbb célkitűzéseik, illetve a megvalósulóban lévő szakterületeik?

Családi Információs Pont: a hét minden munkanapján várják irodájukban az érdeklődőket, információt vagy segítséget kérőket; előadásokat szerveznek, közösségeket működtetnek, kiadványokat készítenek.

Klubfoglalkozások: a családi életet érintő témákban tartanak foglalkozásokat, melyek a kölcsönös tapasztalatcserére építenek. Emellett adományok, cserebere, önzetlen segítés generálása is célkitűzésük. A felnőttek programjai alatt gyönyörűen és szakszerűen berendezett játszóházban foglalkoztatják a gyerekeket.

Pályaorientációs tanácsadás: elsősorban a gyermekgondozásból visszatérő szülők részére annak érdekében, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyekre, a munkaerőpiacra.

Családi életre nevelés: a fiatalok, elsősorban a középiskolások részére.

Családi, párkapcsolati mediáció: ez a még csak elterjedőben lévő segítési forma azt célozza, hogy a párkapcsolatokban bekövetkezett konfliktusok, megoldhatatlannak látszó helyzetek kezelésébe belép egy harmadik, felkészült szakember.

Családi iskola: tanfolyamok rendezése csecsemőgondozásról, elsősegélynyújtásról és számos más tudnivalóról.

A Mezőcsáton dolgozó szakemberek nagyon sok erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy tevékenységükről minél többen tudomást szerezzenek, és a helyi családok éljenek az általuk felkínált lehetőségekkel. Ott vannak a nagyrendezvényeken, az iskolákban, a családok életében, és számos intézménnyel, szervezettel tartanak kapcsolatot, hogy munkájuk ismert és elérhető legyen az arra igényt tartók számára. Emellett a Vöröskereszt klasszikus tevékenységeit is végzik: adományokat juttatnak el a rászorulókhoz, véradást szerveznek, és arra törekszenek, hogy ebben az önkéntes közösségben rászoruló és segítő egyaránt megtalálja a helyét, szerepét, kérdéseire a választ és segítőkészségéhez a megfelelő formákat.

Pataki Katalin
2013. január.

Forrád: csati_ujsag.pdf

Létrehozva: 2018.12.17. 20:53

Kossuth Rádió

Riport


Gyorslinkek
Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete
Mezőcsát város honlapja
Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola És Óvoda
Mezőcsáti Református Egyházközség
Mezőcsáti Tűzoltó Egyesület
Tudatos Fészekrakás
Új Széchenyi Terv
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Legyen ismerősünk Facebook-on
 
  Főoldal | A projekt bemutatása | Aktualitások | Galéria | Üzenőfal | Sajtószoba | Munkatársaink | Elérhetőségek | Letöltések  
Copyright © 2012, Családi Információs Pont